top of page

Codi:

Shuttleball

Autoria:

Autoria:

Dades:

Espai:

Interior, Exterior

Edat:

6 a 8 anys, 9 a 10 anys, 11 a 12 anys

Categoria:

Activitat física, Joc, Repte / projecte

Competències:

Activitat física, Joc, Repte / projecte

Descripció breu:

Reptes i jocs d´iniciació al shuttleball

Objectius:

OBJECTIUS GENERALS:
Utilitzar el coneixement del propi cos, les capacitats físiques i les habilitats motrius per resoldre i adaptar el moviment a les necessitats o circumstàncies de cada situació.
Participar en jocs com a element d’aproximació als altres, seleccionant les accions i controlant l’execució de les mateixes, prèvia valoració de les pròpies possibilitats.
Regular i dosificar l’esforç, assolint un nivell d’autoexigència d’acord amb les pròpies possibilitats i les característiques de la tasca.
Compartir i gaudir de l’exercici físic i de l’expressió i comunicació corporal en col·lectivitat mitjançant el joc, la dansa i qualsevol activitat física que comporti el desenvolupament de la persona.

CONTINGUTS:
Execució d’activitats de condicionament físic orientades a la millora de les habilitats motrius.
Disposició a participar en activitats diverses, acceptant l’existència de diferències en el nivell de l’habilitat.
Utilització de materials i espais, respectant les normes.
Valoració de l’activitat física per al manteniment i millora de la salut en el present i el futur.
Realització de jocs de diferents modalitats i de dificultat creixent.
Pràctica d’habilitats bàsiques d’iniciació esportiva en situacions de joc.
Promoció de l’ús adequat de les estratègies bàsiques del joc relacionades amb la cooperació, l’oposició i la cooperació/oposició.
Acceptació i respecte vers les normes, regles i persones que participen en el joc.
Valoració del joc com a mitjà de relació, de divertiment i d’utilització satisfactori del temps de lleure.
Fomentar el treball cooperatiu.
Conèixer i practicar un esport alternatiu.
Familiaritzar-se amb un material alternatiu.
Obtenir una participació activa de tot l’alumnat.

Seqüència:

EXPERIMENTACIÓ INDIVIDUAL AMB COMPLIMENT DE CONSIGNES:
Per poder portar a terme l’escalfament d’aquesta sessió es repartirà una raqueta de shuttleball a cada alumne, juntament amb una pilota petita. Els alumnes hauran de desplaçar-se lliurement per l’espai experimentant amb aquests dos objectes. Mentrestant els mestres diran diferents números que correspondran a consignes motrius que s’hauran anunciat prèviament.
Les consignes són les següents:
1)Desplaçament fins al con més proper intentant que la pilota no toqui el terra.
2)Desplaçament fins al con més proper sense que la pilota toqui el terra fent ús del golpeig de revés.
3)Intercanvi de les pilotes entre dues persones mitjançant la passada.
4)Moviment dels braços cap endavant tot subjectant la raqueta i la pilota.

RELLEUS AMB RAQUETES:
Abans de començar a portar a terme aquesta activitat els monitors organitzaran als alumnes en 5 o 6 grups diferents. Cadascun dels grups es col·locarà en una fila vertical al costat d’un con que és el que indicarà el punt de partida. Lògicament hi haurà disposats a l’espai el mateix nombre de cons que grups hi ha formats. Cada membre del grup disposarà d’una raqueta, tot i que només es facilitarà una pilota petita per grup. El que consisteix l’exercici és en fer una cursa de relleus amb certes condicions que estan relacionades amb el Shuttleball i el domini de la raqueta. Els alumnes individualment hauran de sortir del con de partida, dirigir-se fins un altre con col·locat a una certa distància i tornar al inici per donar-li la pilota al següent company que ha de fer el recorregut. Convé que l’entrega de la pilota es faci desprès de que l’alumne que la passa doni una volta a la fila, per tal d’evitar possibles trampes.
Es poden realitzar varies curses de relleus en funció a la posició de la raqueta i el golpeig:
Golpeig fent ús del drive.
Golpeig fent ús el revés.
Golpeig combinant el drive i el revés constantment.
-Variants: es poden col·locar obstacles i cons per variar la trajectòria en el recorregut de l’alumnat, per tal de fer més difícil el domini de la raqueta.

REPTES COOPERATIUS:
Prèviament s’hauran de tornar a organitzar grups, en aquest cas, uns 4 o 5. Els monitors anunciaran i explicaran breument en què consisteixen aquests petits reptes cooperatius que cadascun dels grups hauran d’intentar superar. Únicament hi hauran dos reptes a fer i es destinaran uns 6 minuts per cada. Dos dels grups intentaran superar un mateix repte (cada grup un repte) mentre que els altres dos grups n’intentaran superar l’altre. Un cop passin els 6 minuts es rotaran els grups. Cal remarcar que en aquesta activitat ja es farà ús del volant de Shuttleball. Tot seguit s’exposaran d’una forma resumida els dos reptes:
1. Sense moure’s del lloc s’ha d’intentar portar el volant d’una banda a l’altre del recorregut marcat, sense que la pilota caigui a terra. A més no es pot repetir el tipus de golpeig dues vegades seguides. Així doncs s’ha d’intentar seguir aquesta seqüència: drive-revès-drive-revès...
-Variant: seguir la seqüència següent: drive-drive-revés-revés-drive-drive...
2. S’ha d’intentar donar 25 golpeigs en total entre tots els membres del grup. No obstant, s’ha de seguir sempre el mateix ordre en què els alumnes han tocat el volant. Per aquest mateix motiu una persona no pot golpejar el volant dues vegades fins que tots els alumnes del grup ho hagin fet.

PARTIT COL·LECTIU SHUTTLE-VOLLEYBALL:
Aquesta activitat inventada per nosaltres té alguns aspectes característics de l’esport del Shuttleball combinats amb altres del volleyball. De fet, per fer-ne una explicació resumida i concreta d’aquest nou joc, en podríem dir que és gairebé idèntic al volley tot i que en comptes d’una pilota utilitzem el volant gegant i no es golpeja amb les mans, sinó amb les raquetes utilitzades anteriorment. Així doncs, cadascun dels dos equips que participen es col·loquen a banda i banda de la xarxa i es passen el volant per sobre de la mateixa. Es permet fer un màxim de tres passades entre els membres d’un mateix equip abans d’enviar el volant a l’altre banda de la xarxa. Tot i així, no es permet fer dos o més tocs seguits per part de la mateixa persona.

EL MUSIC:
Distribuirem als alumnes en dos grups. Aquests s’asseuran formant una rodona i un membre de cada grup es col·loca al mig amb els ulls tancats. En aquest moment s’escull a un participant que farà de músic de la orquestra. S’haurà d’encarregar de realitzar sons amb el cos i els altres l’hauran d’imitar. L’alumne que es troba al mig de la rodona, obrirà els ulls i haurà d’esbrinar qui és la persona que inicia els moviments. Si l’esbrina, s’intercanvien els papers.

Material necessari:

Raquetes de plàstic, volants de Shuttleball, xarxes, pilotes petites, cercles i cons.

Sistema d'avaluació:

Observació i valoració grupal

bottom of page