top of page

Codi:

Juguem a “El Cau”

Autoria:

Autoria:

Dades:

Espai:

Interior, Exterior

Edat:

9 a 10 anys, 11 a 12 anys, 13 a 14 anys

Categoria:

Activitat física, Joc

Competències:

Activitat física, Joc

Descripció breu:

Jocs de llançaments , recepcions i cooperació - oposició

Objectius:

OBJECTIUS GENERALS:
Seleccionar i aplicar de forma eficaç i autònoma, principis i regles per resoldre problemes motors en la pràctica d’activitats físiques.
Participar en jocs com a element d’aproximació als altres, seleccionant les accions i controlant l’execució de les mateixes, prèvia valoració de les pròpies possibilitats.
Compartir i gaudir de l’exercici físic i de l’expressió i comunicació corporal en col·lectivitat mitjançant el joc, la dansa i qualsevol activitat física que comporti el desenvolupament de la persona.
Participar en activitats físiques compartint projectes, establint relacions de cooperació per assolir objectius comuns sense discriminacions, per mitjà de la participació solidària, tolerant, responsable i respectuosa i resolent els conflictes mitjançant el diàleg.

OBJECTIUS DIDÀCTICS:
Cooperar dins d’un equip per aconseguir un objectiu comú.
Adquirir precisió en llançament i punteria.
Participar activament en els jocs.
Aprofitar el joc com una oportunitat per conèixer als companys i per conèixer-se a un mateix a nivell motor.

Seqüència:

ESCALFAMENT
Els alumnes s'hauran d'agrupar per parelles. Hauran de córrer, passant-se la pilota amb el company, per l'espai sense cap direcció marcada i evitant fer línees rectes i cercles. Per aquesta activitat, les mestres donen consignes com: més ràpid, a més distància del company, passades altes, passades baixes, passades amb bot o a rassa, canviar de parella sense determinar-ho prèviament.
Variant: Les variants consisteixen en modificar el nombre persones a qui hauran de passar la pilota, incrementant també el número de pilotes en joc. Per incorporar el factor de competitivitat que agilitzarà la dinàmica de joc, fem que els grups estableixin un mínim i un màxim de passades.
Com bé hem dit, primer comença el joc amb una pilota i per parelles. Després, variem realitzant grups de 5 persones i 2 pilotes de diferents mides. Finalment, intentem formar amb tots els alumnes dos equips i posar tantes pilotes com siguin possibles.
Observacions: Aquesta activitat s'utilitzarà per tal de que els alumnes comencin a familiaritzar-se amb l'activitat de la part central de la sessió on jugaran a “El cau”. Amb aquest exercici, es treballa el contacte amb el material i una de les consignes del joc inventat de la part centra, que és realitzar un mínim de 5 passades entre els diferents integrants de l’equip.

PRIMER JOC
Es disposaran als alumnes en 2 equips en un terreny de joc de 10m x 10m delimitat per cons a cada cantó.
L’equip A, es col·locarà a un lateral del terreny, en el lateral oposat es col·locarà l’equip B. Cada jugador tindrà un número.
Al mig del terreny hi haurà un túnel de psicomotricitat. La mestra dirà un número, assignat prèviament a un jugador de cada equip, aquests hauran de sortir corrents per l’esquerra voltejant les línies delimitades del joc, donant així una volta complerta al camp, agafar la pilota situada a 5m en línia recta de la porteria/ túnel de psicomotricitat i, marcar.
El joc consisteix en córrer més ràpid que el teu adversari per aconseguir fer el llançament i marcar el primer.
Variants: es poden dir dos números a la vegada i disposar de dues pilotes més al terreny de joc.
Observacions: Seguint l’estil de l’anterior joc, fem aquesta activitat perquè els alumnes treballin una consigna més del nostre joc inventat i vagin preparats. És una manera de guanyar temps, a l’hora d’explicar l’activitat de la part central.
Hi haurà tants números com jugadors.
Es poden acotar les distàncies de la zona de tir.
Per tal que tothom participi al joc, tractarem de reduir la classe en dues parts i fer dos equips en cadascun. D’aquesta manera, disposem a una part de la classe a una meitat de la pista i a la altra a l’altra meitat, perquè executin el joc amb un nombre més reduït de persones, que permeti més contacte i agilitat en el joc.

SEGON JOC
El joc s’inicia amb els dos equips situats al centre del camp en dos cercles. L’equip atacant (color vermell) es posa en el cercle interior, l’equip defensor (color blau) a l’exterior i un jugador de l’equip atacant (anomenat colpejador base) a l’àrea de la seva porteria. Es posa la pilota en joc i el colpejador base l’envia, amb un cop de canell, als cercles del mig perquè el seu equip l’agafi. Una vegada la reben, l’envien de nou al colpejador base, es dissolen el cercles del centre i l’equip atacant, respectant les normes de joc, es dirigeix a la porteria de l’equip contrari per realitzar un llançament a porteria. Prèviament a llançar a porteria (que serà una caixa que simularà un túnel de psicomotricitat), els diferents integrants del grup hauran de realitzar un mínim de 5 passades entre ells.
Variants: En cas que l’activitat no respongui amb el dinamisme que esperem, afegirem una pilota més al camp de joc.
Observacions: com no disposem de túnels de psicomotricitat al gimnàs del SAF, els substituirem per caixes de cartró a mode de túnel.

Material necessari:

Pilotes d’escuma, 2 túnels de psicomotricitat (o similars), 4 cons, espai de joc de 10m x 10m

Sistema d'avaluació:

Observació y Valoració grupal

bottom of page