top of page

Codi:

Els tipus d'intel·ligència

Autoria:

Autoria:

Dades:

Espai:

Interior

Edat:

11 a 12 anys, 13 a 14 anys, 15 a 17 anys

Categoria:

Suport acadèmic / Aprendre a aprendre

Competències:

Suport acadèmic / Aprendre a aprendre

Descripció breu:

Explicar i fer activitats sobre els diferents tipus d'intel·ligències que existeixen

Objectius:

• Introduir i presentar el tema de les Competències Socials.
• Donar a conèixer la teoria de les intel·ligències múltiples de Gardner
• Promoure una visió oberta de la intel·ligència humana, en dos sentits:
Cultivable, la podem fer créixer si la treballem.
Diversa, no hi ha un sol tipus d‘intel·ligència, sinó varis.
• Potenciar l‘autoestima especialment de l‘alumnat que presenta dificultats en el seu rendiment acadèmic, amb els raonaments següents:
Cada persona pot destacar en algun tipus d‘intel·ligència i estar limitat en altres
Si en algun tipus se sent limitat, pot aprendre i millorar amb la pràctica
La puntuació acadèmica no és un indicador fiable d‘intel·ligència, ja que depèn d‘altres factors com la motivació, la situació familiar, el comportament, etc.
• Fomentar una visió respectuosa i no superficial dels altres: cada persona és única i tothom té molts aspectes que mereixen ser valorats, no posant mai etiquetes (de "curt“, "llest“, etc...)
• Ajudar a veure que totes les assignatures són útils i positives, precisament perquè ajuden a créixer, cadascuna d‘elles, diferents tipus d‘intel·ligència.
En resum, mirar de trencar tres possibles tòpics:
• No és veritat que es pugui dividir a la gent en "curts“ i "llestos“.
• No és veritat que la intel·ligència sigui com un número que heretem
de forma invariable i que no es pugui millorar.
• No és veritat que les assignatures que no ens agraden o que no
serveixen per trobar feina siguin inútils.

Seqüència:

1. S‘explica a l‘alumnat el significat de "competències socials“. Això vol dir les nostres capacitats per relacionar-nos de forma eficient i positiva amb els altres. Aquestes capacitats les tenim tots una mica i les podem millorar. Són molt importants perquè es necessiten en la major part dels problemes de la vida quotidiana (no només a determinades feines o assignatures). De fet, les necessitem per viure: Habilitats com saber posar-se en el punt de vista dels altres, solucionar conflictes constructivament, prendre decisions importants, controlar el mal humor, són exemples de "competències socials“ que es poden treballar i millorar.
2. S‘anuncia que aquesta primera sessió tracta sobre la intel·ligència, i es plantegen aquestes preguntes a tot el grup:
a. Què vol dir ser intel·ligent?
b. Com sabem que una persona és intel·ligent?
3. Es deixen uns minuts perquè alguns nois o noies voluntàries responguin el que els sembli,
ordenadament, davant del grup-classe.
4. A continuació s‘explica que, des de principis de segle XX i fins als anys 70, es pensava que la intel·ligència era principalment la capacitat lògica i la matemàtica, i es van inventar qüestionaris (tests) per determinar numèricament quina intel·ligència tenia cadascú. Per exemple 100 volia dir intel·ligència normal, 130 superdotat, etc. Aquest número s‘anomenava coeficient d‘intel·ligència (CI). Però amb el temps es va veure que molta gent a qui li sortia un CI molt alt, en alguns aspectes semblava que no eren gens llestos (per exemple un premi Nobel de Física que era incapaç de conviure amb ningú, una executiva brillant a qui tothom odiava, etc.). També es pensava que el CI s‘heretava dels pares i no es podia modificar.
5. Es reparteix el full "Les intel·ligències múltiples“. S‘explica que actualment es considera que hi ha molts tipus d‘intel·ligència que són independents, (és a dir, tenir-ne molt d‘un tipus no vol dir tenir-ne de l‘altre). La lògica i la matemàtica són dos tipus, però n‘hi ha com a mínim 6 més, segons un investigador anomenat Gardner, i tots ells es poden millorar amb esforç i aprenentatge, és a dir que no depenen només de l‘herència.
6. Es comenten els 8 tipus d‘intel·ligència de Gardner, un per un.
7. Acabada aquesta part teòrica (màxim 30‘), s‘agrupen els nois i noies en grups de 4 o 5 i es reparteixen els fulls "Activitats sobre les intel·ligències“. Els membres de cada grup poden comentar les respostes entre ells.

Material necessari:

• Full teòric "Les intel·ligències múltiples“.
• Fulls pràctics "Activitats sobre les intel·ligències“
• Full amb les solucions de les activitats per al tutor o tutora.

Sistema d'avaluació:

Comentar les respostes obtingudes amb la resta de la classe.

bottom of page